El futur es GNU/Linux sobre CELL
No se si heu sentit a parlar del microprocessador CELL que està sent desenvolupat conjuntament per Sony i per IBM per ser el nucli de la futura PlayStation3.
Aquest processador, de moment, un misteri. Promet portar el món del entreteniment digital a limits insospitats.
Però això no és tot ! Clarament hi ha una intenció de IBM d'aprofitar parts o tot el disseny del nou microprocessador per córrer en servidors empresarials.
Fa un parell de dies Sony va anunciar que introduiria el seu nou CELL processor en Televisors Digitals, i altres aparells domèstics, això hem va fer pensar que la reducció de costos que pot significar la fabricació massiva d'aquest nou tipus de processadors podrà en un futur proper trencar el monopoli de les arquitectures x86.
JA ERA HORA !!!
El món dels microprocessadors empresarials i domèstics, crec, ha estat mooooooooolt aturat durant els últims 10 anys.
Si, si, ja se que ja funciona el meravellós Intel Itanium 2 amb la meravellosa arquitectura IA-64, peró evidentment no ha triunfat, per no dir que ha estat un fracàs estrepitos (i no parlem dels retards).
Crec que quan els de HP intenten colar un Itanium 2, se'ls deuen riure a tota la cara. Això té menys suport de la industria que el PP a les europees.
A Intel, ara mateix, se li està caient la cara de vergonya, després d'haver-se hagut de apuntar al tren de AMD amb les "64-bit extensions" de la seva PREHISTORICA arquitectura x86.
Deu meu on anirem a parar !!! Això es ridícul. AMD ha fet una gran jugada, reconeixem-ho, però igualment tota la evolució dels processadors en els últims anys fa plorar. Però si s'ha tornat als 32 bits quan des de fa nosequants anys es corria amb 64 bits als entorns empresarials. Au va !
Durant més de 10 anys Intel ha estat vivint de:
- Petites optimitzacions a nivell de microarquitectura, algunes força importants
- Afegir jocs d'instruccions 3D i multimèdia (parche sobre parche)
- Augments del tamany de la cache
- Miniaturització creixent, arribant practicament als límits físics on es xoca amb problemes quantics.
- EXAGERAT INCREMENT DE LA VELOCITAT DEL RELLOTGE (MHz)
Senyors i senyores, CAL UNA REVOLUCIÓ, trencar esquemes !!!
Actualment un dels més grans STOPPERS tecnològics es el monopoli a nivell de sistema operatiu, evidentment que uns PCs amb "CELL processor" i que no puguin córrer Windows no tindrien futur.
Però aixó ha de canviar, GNU/Linux ha de conquerir el desktop abans que arribi el "CELL processor" o serà massa tard.
No sempre el món dels processadors ha estat tant aturat. Els UltraSparc van tenir el seu moment, els Alpha eren la gran promessa però no ha tingut prou suport a nivell de software, però actualment això es un desert.
Actualment els PowerPC que ja van per la 5ena generació (G5) son un bri d'esperança en aquest món dominat per Intel i AMD.
GNU/Linux es l'alternativa ideal per liderar el canvi d'arquitectura de base, hi ha distribucions de GNU/Linux que corren sobre qualsevol entorn i les versions pels nous processadors son molt més ràpides que les de Windows.
Per la part que em toca, espero veure en un futur no molt llunya una nova gama de servidors CELL-Powered amb discos ultra-ràpids o millor, conectats a SANs per fibra i amb unes memories i unes caches de vertigen. Tot això corrent amb un GNU/Linux que tregui tot el suc d'aquesta arquitectura.
Ep, això sí, que siguin assequibles, que no estem als noranta i les ".com" estan amb una mà darrera i l'altre davant.
IBM i Sony, bé, quan ells tinguin el monopoli ja els hi treurem.
PD:
Un altre dia ja discutirem el xoc de paradigmes CISC vs. RISC, ara per ara, cal assumir que el CISC té les de guanyar, però això no durarà sempre (aquí em perd la vena acadèmica, ho sento)
També podem parlar de com ha de ser el "Grid OS" que pot córrer sobre el CELL (basat en GNU/Linux, es clar) encara que no m'el imagino massa...
Aquí estava tararejant Pixies - U-Mass i Santo
No hay comentarios:
Publicar un comentario