20040629

Desactivar el port 8080 de la XDB de la Oracle 9iR2

Un altre cop m'he enfrontat amb un expedient X, aquest cop podia haver representat un forat de seguretat important.

Es tracta d'una funcionalitat de la Oracle 9iR2, la XDB.

Per funcionar t'obre una sèrie de ports a pinyó a la màquina on has instal·lat l'Oracle, en concret el mític port 8080 (molt utilitzat per les instal·lacions per defecte de Tomcat)

En principi es una funcionalitat interessant per treballar amb XML des de la Base de dades.

En el nostre cas, però, no ens serveix de res, i aquí ve el problema, com desactivar la funcionalitat i poder tornar a aprofitar el port 8080 ?

Mirant els fitxers de configuració del Apache que ve instal·lat per defecte amb el Oracle ($ORACLE_HOME/Apache/Apache) no trobem res de 8080, sembla que ens ho volen posar difícil.

No penso mirar tota la documentació de la Oracle 9iR2 (don't RTFM), així que al google de cap.

Buscant, buscant trobo unes comandes que s'han d'executar des de SQL*PLUS com system.

------ Inici -----------

call dbms_xdb.cfg_update(updateXML(dbms_xdb.cfg_get(),'/xdbconfig/sysconfig/protocolconfig/httpconfig/http-port/text()',0));
call dbms_xdb.cfg_update(updateXML(dbms_xdb.cfg_get(),'/xdbconfig/sysconfig/protocolconfig/ftpconfig/ftp-port/text()',0));
commit;

exec dbms_xdb.cfg_refresh;

------- Fi -------------

Ei, a mi m'ha funcionat, però proveu-ho sota la vostra responsabilitat.

Desactiva el port http 8080 i el de ftp 2100 que els agafa la BD a saco paco quan arranca.

Les dues primeres comandes també es poden fer servir per canviar de port, simplement sustituïu els 0s del final per el numero que vulgueu, per exemple:

call dbms_xdb.cfg_update(updateXML(dbms_xdb.cfg_get(),'/xdbconfig/sysconfig/protocolconfig/httpconfig/http-port/text()',8081));

Canviaria el port 8080 pel 8081.

Això és tot, espero que a algú li serveixi, la font original del script amb explicació i tot està aquí


20040628


Anire pujant algunes fotos del meu viatge a London aquest pont llarg, aquesta pero, es la mes friky de totes, un telefon a la estació del "tube" de "Marble Arch" més penjat que un fuet i amb la pantalla de configuració de la BIOS, genial !!!
friky foto

20040622

Re-enter email

Ja fa temps que m'en adono d'un error força greu d'alguns llocs web. En concret en els que tenen registre d'usuaris. Es tracta del típic "repetir email".

Això no té sentit.

El camp de password (o clau) sempre s'ha demanat dues vegades, però aquest està totalment justificat, ja que, no veus el que estàs escrivint, sinó una sèrie d'asteriscs (no feu com un colega que el seu password era realment asterisc-asterisc-asterisc-asterisc)

Vaja que tu fiques el teu password, però clar, no pots saber del cert si l'has introduït bé, així que te'l tornen a demanar i ja seria molta casualitat que el tornessis a introduir malament i el que és més important "igual de malament".

Llavors el sistema comprova que les dues claus són idèntiques i si no és així t'avisa.

Ok. Amb el password està clar. Però perquè la gent s'obsessiona amb el "repetir email" ? Però si L'ESTAS VEIENT !!!

Esta clar que et pots equivocar igual en el email que amb el nom o el cognom, ja m'imagino camps de "repita el nombre", "repita el apellido" etc.

És absurd !

Bé, la gent que ha implementat aquests registres erronis no tenen cap culpa, per un motiu; Han aplicat la màxima de "Don't innovate, copiate" ;)

Fa forces anys que van començar a sortir registres amb el patètic campet de "repetir email" (un que volia innovar) i a partir de llavors s'han reproduït com conills.

Ja se que el camp d'email és molt important, però no crec que demanar-lo dues vegades sigui la sol.lucio. Més aviat s'hauria d'adoptar la tàctica de enviar-li al usuari un email perquè activi la seva conta. Així segur que el email es vàlid.

No es que sigui un expert però a on treballo tenim 250.000 usuaris registrats i calculo que més del 95% dels emails són vàlids seguint aquesta aproximació.

Així també t'estalvies els típics usuaris kk@kk.com (com jo mateix) que per molt que hagin de ficar el email dues vegades faran:

kk@kk.com
kk@kk.com

I fins i tot amb un copy&paste per no perdre el temps.

Però si els hi envies un email de validació ja no poden continuar.

Vaja que no serveix de res demanar dues vegades l'email.

Ep, si algú creu que sí que és super-important que em posi un comentari. Puc estar equivocat.

20040614

La paranoia definitiva, el geocaching

Ja fa dies vaig veure una noticia sobre el geocaching, investigant (2 minuts de google) vaig veure que era un nou sport per geeks que s'estava tornant molt popular.

Es tracta de quedar amb els amiguets (tots frikies, per suposat) i anar a jugar amb el GPS.

Per exemple, es poden muntar dos equips i cadascun d'ells amaga objectes que l'altre ha de trobar. Després d'amagar els objectes, es junten els dos equips i s'intercanvien les coordinades dels objectes amagats.

Evidentment el joc consisteix en trobar els objectes amagats pels altres.

Fins i tot per incrementar el grau de frikydessa es poden muntar els equips depenent del dispositiu que es té, en aquest link d'exemple que he posat es així i els dos equips son els de Garmin i els de Magellan !

Esperem que aquesta distinció de marques de dispositius no siguin la causa de ruptura en el si de cap friky-family ;)

Bé, haureu detectat una fina ironia, no és més que enveja, ja que no posseeixo cap dispositiu GPS encara que m'encantaria. Com a bon PALMero jo em decantaria pel Garmin iQUE 3600 i per tant estaria a l'equip Garmin !

20040613

Maniac Mansion RELOADED

Si amics, el mític Maniac Mansion torna a la carrega, aquest cop no dintre les (no menys mítiques) entranyes del C= 64 sinó en el teu PC.

Es veu que uns noiets que van quedar atrapats pel joc a la dècada dels 80 no han parat fins aconseguir una versió millorada d'aquest. Les millores inclouen 256 colors (no us queixeu que l'original era en 16 i bé que us veu enganxar) só continu i alguna coseta més.

El grup en concret es diu LucasFans i no només han reeditat el Maniac Mansion sinó que també han posat on-line una versió deluxe de "Las nuevas aventuras de Zak McKraken".

Fa un temps ja vaig sondeijar una mica l'escena del abandonware i fins i tot em vaig re-viciar al "Ports of Call" un títol genial al que havia jugat amb el meu Amiga.

Com que avui va de REMEMBER, s'hem han acudit dues cançons adients:


  • Girl from Mars - Ash

  • Rock 'n Roll Radio - Ramones





20040607

Declivi i caiguda de l'imperi PALM

Si estimats lectors, avui ha arribat el dia de l’adéu, tots aquells fanàtics de la plataforma PALM (jo soc un d'ells) hem d'adonar-nos que el final s'apropa.

Sé positivament que intentareu afirmar que estic boig, que la plataforma PALM gaudeix d'una salut de ferro i que el "market share" de PALM encara és molt alt, però companys, assumim-ho, això s'acaba.

Hi ha diferents signes, com a la profecia ;)


  • Sony ha decidit deixar de vendre PDAs Palm a Europa i Estats Units, tot i ser el segon venedor mundial en aquest sector, això pot provocar un greu desgavell a l’ecosistema del mercat de les PDAs


    • Primer perquè PALM One no podrà satisfer la demanda (sobretot al high-end) dels usuaris dels Clié.

    • Segon perquè evidentment Sony no es quedarà creuada de braços en el segment dels smart-phones i juntament amb Ericsson començaran a treure models més assequibles i amb més funcionalitats.


  • Els smartphones tiren fort. És molt més acceptat socialment tenir un mòbil, encara que les passis putes per escriure, que no tenir una PDA, assumim-ho les PDAs son per GEEKS, la época en la qual els executius podien vacil.lar amb les seves flamants Palms ha passat, ara vacil.len amb el seu nou Nokia o amb el seu nou Sony Ericsson i a sobre poden posar els putos POLITONOS !!!

  • Han aparegut rumors de compra sobre PalmOne per part de DELL

  • Els Handhelds amb sistema operatiu de Microsoft estan guanyant terreny i market-share per diferents raons:


    • Primer DELL ha començat a atacar la gamma baixa del mercat

    • Existeixen eines de desenvolupament més atractives per tot l’entorn MICROSOFTero i VISUALBASICero, d'aquests ja parlarem un altre dia ;)

    • Totes les empreses, no sé per quina raó, quan volen una plataforma PDA "Professional" escullen Pocket PC i no Palm

    • El nom de Microsoft tira molt i els recursos en R+D que tenen no son gens menyspreables




Sincerament, vaig tenir una premonició de caiguda de l’imperi PALM quan van fer el salt a la versió 5 de PalmOS i a l'arquitectura de processadors ARM.

Era un canvi molt radical i no confiava 100% que funciones correctament i que aconseguís atreure a prou usuaris i desenvolupadors.

Per sort no va ser així, personalment vaig ser un dels early-adopters, gracies a un regal d'una preciosa Tungsten-T per part de la meva (no menys preciosa núvia) tot just sortida al mercat. Això em va permetre viure a les meves pròpies carns la migració d'arquitectura i de sistema operatiu (venia d'una Palm Vx)

El canvi no va ser tant traumàtic com m'esperava i en aquells moments vaig poder respirar tranquil, pensant, que la plataforma PALM viuria una renaixença mítica.

De fet, el que van aconseguir va ser retardar l'inevitable, van posar-se al nivell de les Pocket PC en resol.lucions de pantalla, memòria base, van generalitzar les pantalles en color, van incloure reproductors d'MP3s, càmeres, etc. i van fer el canvi d'arquitectura que els permetia créixer i que obria un nou ventall de possibilitats. Però potser va ser massa tard?

Si has arribat aquí, potser et sembla que soc un anti-PALM, res d'això, segurament soc un dels més grans comercials de PALM de Catalunya, ei, però sense cobrar comissió. He convençut a moltíssimes persones d'entrar en el món de les PDAs per la via PALM (per suposat)

El que passa es que un ja està fart d'aquesta sensació de que Microsoft sempre acaba guanyant, ja em va passar amb el meu Amiga, una plataforma molt bona que va desaparèixer per sempre i ara em pot passar amb la meva Palm, la meva eina de treball diària ! això ja no pot ser!

Per tant, revelem-nos, fem un últim esforç, esmolem la nostra ironia contra els usuaris de Pocket PC, recordeu-los-hi que no poden visualitzar ni modificar fitxers de PowerPoint i nosaltres SI, que quan premen qualsevol hard-button el seu aparell triga un segon en engegar-se (a mi em donaria un esglai si em passa això) i rieu-vos de la funcionalitat de doble click.

Encara hi ha esperança?

20040601

El concepte personal server

Actualment ja hi ha certs prototipus del que s’anomenarà el "personal server" es tracta de portar sempre a sobre un petit aparell, com un mini-ordinador, del tamany d'un paquet de tabac (inicialment) que tindrà un petit disc dur i serà un centre de comunicacions mòbil.

Actualment podem tenir una oficina mòbil amb diferents configuracions


  • Portàtil + WI-FI + targeta GPRS o GSM o en el seu defecte via IR o bluetooth contra un mòbil

  • PDA + mòbil via IR o bluetooth, personalment la meva elecció

  • Blackberrys etc. també serveixen mòbil tipus smartphone

  • Altres



Els he posat en ordre de més potent, flexible i usable a menys, però també de més pesant a menys !

O sigui, actualment s’està sacrificant o la portabilitat o la funcionalitat i usabilitat.

Això no ha de ser necessàriament així, Intel esta treballant amb un prototip molt interessant de "personal server".

Imagineu una capça de tabac, li poseu un mini disc dur o fins i tot una targeta de memòria, una bateria potent, una petita CPU i la circuiteria necessària per emetre i rebre senyals WI-FI i bluetooth. Ja teniu un personal server !

Això sí, no té perifèrics, o sigui, no hi podreu connectar mai un ratolí ni un teclat ni una pantalla ni una impressora.

Evidentment, sense aquests perifèrics per poca cosa serviria, però no oblideu el bluetooth, la idea es que tots aquests perifèrics es puguin anar connectant sota demanda al personal server, formant una PAN (Personal Area Network), si vols llegir un fitxer, doncs necessitaràs connectar (sense fils) una pantalla, que pot ser tot lo gran o petita que vulguem. Si volem escriure un document, doncs li posem la pantalla, el teclat i el ratolí bluetooth.

Això es pot portar més enllà, afegir al personal server conectivitat GSM o GPRS, fins i tot UMTS ??? Depenent de l’àrea de cobertura que tinguem en cada moment faríem servir una o l'altre.

Afegir un receptor de GPS per interactuar amb softwares de posicionament global.

Fica-li una mini-tarjeta de só i podràs fer servir els teus nous auriculars bluetooth per escoltar música o per parlar per telèfon des de el teu personal server !!!

Les possibilitats son il.limitades.

Els perifèrics han d'evolucionar molt, no només han de començar tots a oferir interfícies bluetooth, sinó que l'ideal seria que fossin enrotllables o plegables.


  • Pantalles plegables com les de e-ink

  • Teclats plegables com aquest

  • Be, els ratolins i els micròfons i auriculars, potser no cal que siguin plegables



Potser un altre dia m'animo a refinar la idea, de moment podeu consultar aquí encara que crec que és un error com supediten al pobre personal server a la connexió amb un portàtil en aquest article i vídeo associat.