20040530


Destroçat, brut, pero feliç m'en torno a casa tot sól, quedi constancia de com van acabar les meves bambes, us juro que eran blaves quan vaig entrar. Va valer la pena.
friky foto


Al bis van tocar 3 temes més a destacar la última "Into the White", no se si perque es una cara B o perque la gent ja estava petada vaig poder fer una última foto amb força tranquilitat, encara que sempre amb un risc bastant alt de perdre la camera en un pogo :)
friky foto


Saludant a l'afició, van estar un minut o dos donant les gracies, tots quatre, molt enrotllats.

Encara que durant el concert no van dir ni mú i van encadenar hit rera hit, al final Frank Black va donar les gracies i van rebre els aplaudiments apassionats de tot el public mentre saludaven.
friky foto


CATARSIS COL.LECTIVA, Where is my mind, milers de persones fent uuuuu-uuuuuuuuuuuu deu meu, cal estar allà, encara ara s'em posa la "gallina de piel"
friky foto



Kim Deal cantant sola el tema "In Heaven" versió lenta i amb Frank Black d'esquenes tocant la guitarra acustica per no treure-li protagonisme.

In heaven
Everything is fine

In heaven
Everything is fine

In heaven
Everything is fine
You got your good thing
And I'’ve got mine


friky foto


Aquest va ser el maxim grau de proximitat, aqui ja estava sol, be, es un dir !!!
friky foto


Esta a punt de començar el concert de Pixies, aixo va ser just abans de que sortissim disparats en diferents direccions per la pressio de n-mil fans cantant com a posesos, d'esquerra a dreta, Jesús, Enric i Jo.

20040528

Manual de relatsencatala.com (Part 1)

Entre d'altres coses, sóc el cap de tecnologia de relatsencatala.com, una web de literatura en català que va començar a funcionar al mitjans de gener del any 2004.

En aquest post volia explicar una mica les funcionalitats del portal i compartir amb vosaltres aquesta exitosa experiència.

La portada de relatsencatala.com consta d'una capçalera i tres columnes.

A la capçalera mostrem alguna informació de gran utilitat, com:


  • La data de l'últim relat publicat

  • Enllaç per anar a publicar el teu relat

  • Link per accedir al arxiu històric

  • Accedir a la funció de "Proposa" que et permet donar les teves idees de millora o criticar-nos :)

  • El "Qui som" explica una mica ... bé qui som els responsables del projecte.

  • També tenim la data actual, pels que no saben quin dia es avui !!!

  • I el nombre de relats que actualment tenim on-line

  • Finalment hi ha un link a la pagina inicial "Inici" que et portarà sempre a la nostra pàgina principal



La columna esquerra mostrem una sèrie de "capsetes" o mòduls que dinàmicament anem actualitzant, els mòduls són:


  • "L'editora destaca", com el seu nom indica mostra aleatòriament 5 títols de 5 relats que han estat puntuats molt alt per la nostra editora, aquesta per nosaltres és una de les capses més importants, per això, està situada a dalt a l'esquerra, que com sabeu en el món occidental és on per defecte centrem l'atenció (per l'hàbit de lectura d'esquerra a dreta i de baix a dalt)

  • "Llistat de categories", simplement mostra les 7 categories amb el major nombre de relats, es poden veure un llistat de totes les categories pitjant "Totes"

  • Després ve una zona de concursos, actualment buida, però on s'indicava el concurs de Sant Jordi, per exemple.

  • A continuació tenim "Autors a l'atzar", una llista aleatòria de 5 autors, aquí sempre pots descobrir un autor nou !

  • "Autors més llegits", és un dels rankings de relatsencatala.com, quan qualsevol persona llegeix un relat el comptador de lectures del relat s'incrementa, així aquí es mostren els autors els quals han tingut més lectures en els seus relats.

  • El següent ranking es el de "Autors més prolífics", on es mostren els autors que han publicat més relats amb el número de relats publicats per cada un.



La zona central també està dividida en zones:

  • Al començament hi ha la benvinguda i les noticies relacionades amb relatsencatala.com

  • A continuació tenim "relatsencatala.com destaca" que és un recull de un parell o tres de relats que volem destacar.

  • Després ve la llista de "Últims 5 relats publicats", quan l'editora accepta un text automàticament es mostra a aquesta llista, sempre es troben en ordre de publicació, el més nou, primer.

  • Per últim tenim un llistat de "Últim relat per categoria" on mostrem els últims relats introduïts en les últimes categories que tenen nous relats.



Cal destacar que a la columna central, normalment (al tenir més espai) sempre mostrem més informació dels relats, aquesta és:

  • Títol del relat, punxa'l per anar al relat sencer.

  • Unes icones dinàmiques, ATENCIO, passa per sobre amb el ratolí i atura'l, veuràs com mostren informació

  • La icona d'un rellotge mostra el temps estimat de lectura

  • La d'un full amb dues ratlles mostra les categories on ha estat classificat el relat

  • La d'un timó mostra els concursos als que està optant el relat



A la columna dreta, tenim també diferents mòduls:

  • "Vols col.laborar" intenta despertar la vena més altruista dels nostres lectors i autors :)

  • Capseta de login, on pots posar el teu nom d'usuari i clau perquè sapiguem qui ets.

  • "Els més votats", surt el ranking de relats amb més vots.

  • Cercador, permet buscar les paraules claus, etc. del relat, amb la cerca avançada tens més opcions.

  • "Els més llegits" treu una llista dels relats més llegits amb el seu número de lectures.

  • A "Els més comentats" veureu els relats més "calents" que han despertat les ires o han estat més adulats pels lectors.

  • Relats a l'atzar dona una oportunitat a tots els relats, aquí podeu trobar els millors relats i també sorpreses que potser no han estat prou valorades, DESCOBREIX-LOS !

  • "Els últims comentats", particularment m'agrada molt aquest módul, perquè et permet veure com evoluciona la comunitat de relatsencatala.com, fins i tot hi han uns culebrots impressionants. Animeu-vos a formar-hi part.



Bé de moment ja m'he allargat molt i només amb la home, un altre dia, si m'animo, continuaré escrivint aquest manual d'usuari que feia moooooolt de temps hauríem d'haver fet, disculpeu el retard.

20040527

El futur es GNU/Linux sobre CELL

No se si heu sentit a parlar del microprocessador CELL que està sent desenvolupat conjuntament per Sony i per IBM per ser el nucli de la futura PlayStation3.

Aquest processador, de moment, un misteri. Promet portar el món del entreteniment digital a limits insospitats.

Però això no és tot ! Clarament hi ha una intenció de IBM d'aprofitar parts o tot el disseny del nou microprocessador per córrer en servidors empresarials.

Fa un parell de dies Sony va anunciar que introduiria el seu nou CELL processor en Televisors Digitals, i altres aparells domèstics, això hem va fer pensar que la reducció de costos que pot significar la fabricació massiva d'aquest nou tipus de processadors podrà en un futur proper trencar el monopoli de les arquitectures x86.

JA ERA HORA !!!

El món dels microprocessadors empresarials i domèstics, crec, ha estat mooooooooolt aturat durant els últims 10 anys.

Si, si, ja se que ja funciona el meravellós Intel Itanium 2 amb la meravellosa arquitectura IA-64, peró evidentment no ha triunfat, per no dir que ha estat un fracàs estrepitos (i no parlem dels retards).

Crec que quan els de HP intenten colar un Itanium 2, se'ls deuen riure a tota la cara. Això té menys suport de la industria que el PP a les europees.

A Intel, ara mateix, se li està caient la cara de vergonya, després d'haver-se hagut de apuntar al tren de AMD amb les "64-bit extensions" de la seva PREHISTORICA arquitectura x86.

Deu meu on anirem a parar !!! Això es ridícul. AMD ha fet una gran jugada, reconeixem-ho, però igualment tota la evolució dels processadors en els últims anys fa plorar. Però si s'ha tornat als 32 bits quan des de fa nosequants anys es corria amb 64 bits als entorns empresarials. Au va !

Durant més de 10 anys Intel ha estat vivint de:


  • Petites optimitzacions a nivell de microarquitectura, algunes força importants

  • Afegir jocs d'instruccions 3D i multimèdia (parche sobre parche)

  • Augments del tamany de la cache

  • Miniaturització creixent, arribant practicament als límits físics on es xoca amb problemes quantics.

  • EXAGERAT INCREMENT DE LA VELOCITAT DEL RELLOTGE (MHz)



Senyors i senyores, CAL UNA REVOLUCIÓ, trencar esquemes !!!

Actualment un dels més grans STOPPERS tecnològics es el monopoli a nivell de sistema operatiu, evidentment que uns PCs amb "CELL processor" i que no puguin córrer Windows no tindrien futur.

Però aixó ha de canviar, GNU/Linux ha de conquerir el desktop abans que arribi el "CELL processor" o serà massa tard.

No sempre el món dels processadors ha estat tant aturat. Els UltraSparc van tenir el seu moment, els Alpha eren la gran promessa però no ha tingut prou suport a nivell de software, però actualment això es un desert.

Actualment els PowerPC que ja van per la 5ena generació (G5) son un bri d'esperança en aquest món dominat per Intel i AMD.

GNU/Linux es l'alternativa ideal per liderar el canvi d'arquitectura de base, hi ha distribucions de GNU/Linux que corren sobre qualsevol entorn i les versions pels nous processadors son molt més ràpides que les de Windows.

Per la part que em toca, espero veure en un futur no molt llunya una nova gama de servidors CELL-Powered amb discos ultra-ràpids o millor, conectats a SANs per fibra i amb unes memories i unes caches de vertigen. Tot això corrent amb un GNU/Linux que tregui tot el suc d'aquesta arquitectura.

Ep, això sí, que siguin assequibles, que no estem als noranta i les ".com" estan amb una mà darrera i l'altre davant.

IBM i Sony, bé, quan ells tinguin el monopoli ja els hi treurem.

PD:

Un altre dia ja discutirem el xoc de paradigmes CISC vs. RISC, ara per ara, cal assumir que el CISC té les de guanyar, però això no durarà sempre (aquí em perd la vena acadèmica, ho sento)
També podem parlar de com ha de ser el "Grid OS" que pot córrer sobre el CELL (basat en GNU/Linux, es clar) encara que no m'el imagino massa...

Aquí estava tararejant Pixies - U-Mass i Santo

20040526

Maleït Apache i maleït Linux

Sovint el món de la informàtica et genera reaccions d'amor/odi, així com en l'anterior POST ençalsava les virtuts del servidor Apache i del Linux, avui estic, més aviat EMPRENYAT amb ells.

I es que ahir (fins les 2 de la matinada) en un dels meus servidors vam tenir molts problemes al servir planes web i imatges, que es la responsabilitat del Apache, passaven coses molt estranyes, a vegades es carregaven unes imatges i altres no, el fitxer de log deia que tot estava servint-se de puta mare (codi 200).

En canvi les imatges no es veien.

Les solucions de reiniciar el Apache, per suposat, no funcionaven, vam provar fins i tot de recompilar l'Apache, ja que fa pocs dies s'havia instal.lat una nova tarja de xarxa que semblava ser la causant de tots els problemes.

Desprès de molt buscar pel google, la veritat es que s'et posa cara d'idiota quan busques aquestes coses sense sentit per que no saps que posar "weird apache" "200 +images +log +apache" etc.

No sé com, vaig trobar una pregunta similar al nostre problema al experts exchange. Allà em vaig tenir que registrar, ja que sinó no pots veure les respostes (molt llestos) però SI era justament el que buscava.

Resulta que el puto apache te una "funcionalitat" que intenta aprofitar una espècie de cache de fitxers a nivell de sistema operatiu, la funcionalitat es diu "sendfile", no se ven bé com va, però es tracta que si el Apache pregunta al LINUX si te el fitxer en memòria, doncs aquest ni el llegeix de disc i l'envia directament, clar que hi ha

vegades que això no rula gairebé i algunes versions de Linux amb l'Apache casca, per això hi ha una bonica directiva al httpd.conf que desactiva aquesta funcionalitat (mano de Santo):

  • EnableSendfile Off


Esta documentada a aquí

I això va ser tot, després de 3 o 4 hores buscant i provant configuracions de VirtualHosts etc. la solució era tant simple com descomentar aquesta línia del httpd.conf.

Per cert, no estava escoltant res, donades les circumstancies, però aquest matí m'he aixecat amb la cançó "Un rayo cae" de "El niño gusano" al cap.

Perdoneu per l'spamming

Si has entrat a aquest blog a traves d'un spammer, primer de tot, perdó.

He tingut un atac de EGO.

De totes maneres, volia compartir amb vosaltres les idees que vaig expressar en l'ultim POST.

Aixi que si em perdoneu, continueu llegint més abaix.

Agusti (escoltant Death cab for cutie - President of what?)

20040525

Survival of the fittest

No soc el primer que ha pensat en Internet com una metàfora del món biològic, sobretot quan es parla de virus, worms i altres fenòmens d'aquest entorn on ens movem.

De totes maneres vull donar un nou enfoc, de més alt nivell i que pot ser vàlid.

Espero enriquir la idea amb algun comentari sagaç.

Imaginem internet com un gran oceà.

Els grans servidors de les empreses i governs estarien al sostre de la cadena alimentaria, per tant els podríem equiparar amb taurons.

Per exemple, Amazon, Google, Yahoo, Hotmail, etc. son els taurons mes grans de tots, amb un munt de petits taurons i peixos mes petits que representarien la resta dels servidors del mon (fa poc vam arribar als 50 milions de sites).

D'aquests taurons i peixos n'hi ha una categorització per grups, si tenim en conte el Software que esta corrent.

Tal com a la natura existeixen mamífers, aus, protozous, etc. Al món d'Internet, pel que fa als servidors, només hi han a data d'avui 3 grans grups:


  • Apache - 67% del mercat

  • Microsoft IIS - 21%

  • Sun One - 3%



Més informació a: NetCraft

S'agraeixen comentaris sobre els percentatges del món animal.

Per tant tenim que després d'un període evolutiu molt accelerat, contem a partir del any 1995, per tant 10 anys, hi ha hagut una tria i per tant una evolució dels diferents softwares que fan córrer internet.

Per exemple veiem que a l'any 1995 el servidor NCSA copava més del 50% del mercat i en canvi Apache ni tant sols existia.

En canvi al any 1999 podem dir que el NCSA pràcticament s'havia extingit del oceà d'internet.

Per seguir amb la metàfora biològica, podem dir que els diferents grups (Apache, IIS, SunONE) gràcies a la seva capacitat d'adaptació provoquen que les espècies i els individus que es troben sota aquesta categoria.

Així com per exemple els mamífers es van mostrar més adaptables que els rèptils a una de les extincions massives a la terra, el software Apache (en principi) fa que les espècies, subspècies i individus que l’utilitzen tinguin avantatges sobre les altres categories.

Evidentment, això es així avui, però demà ningú sap que pot passar, des d’extincions en massa a pujades espectaculars de nous servidors amb una nova "killer app".

Si baixem una mica de nivell, podríem assimilar les espècies biològiques al software que s’està corrent darrera el servidor web.

Per exemple:

  • PHP

  • J2EE

  • .Net



i en combinacions múltiples amb alguna base de dades:


  • Oracle

  • MySQL

  • PostgreSQL

  • SQLServer



Així tenim un munt de espècies, cada una d'elles amb més o menys individus al món dels servidors d'internet.

Per exemple, els individus del grup IIS i en concret espècies o subspècies amb SQLServer sovint són afectats per grans pandemies provocades per virus o worms, dels que no cal buscar cap metàfora biològica, perquè el seu nom ja l'indica.

Desprès tenim el món dels clients de sobretaula, evidentment aquí hi ha una distinció clara per Sistema Operatiu.

Els grups més grans són:

  • Microsoft Windows

  • MacOS

  • Linux



Aquests grups proveeixen d'aliment als grans servidors, diguem que nosaltres, els usuaris som els seitons o (sent més realistes, el plàncton) del oceà d'internet.

Així, totes les nostres interaccions amb grans servidors son provisions d'aliment per aquests.

Per exemple quan algú es connecta al correu de yahoo, el PC del client es un seitó devorat pel servidor de yahoo que pertany al grup de Apaches i que pertany a una espècie que corre NetAppliance i Base de dades Oracle.

Aquí hi han unes petites incoherències del model-metàfora que estic tractant:

  • Els animals no moren i poden proporcionar aliment a un número il.limitat d'altres individus

  • L'energia requerida per un servidor per respondre una petició d'un client és alta i el profit que en treu (en molts casos es baix o nul)



Donada la segona incoherència es fàcil fer alguna petita predicció:


  • ELS SITES QUE NO SIGUIN EFICIENTS ENERGÉTICAMENT PODEN DESAPAREIXER EN LA LLARGA MARXA

  • L'INCREMENT DE VISITES A LLOCS INEFICIENTS ENERGETICAMENT NOMÉS PROVOCARÀN L'ACCELERACIÓ EN LA DESAPARICIÓ DEL SITE, JA QUE AQUEST ES EXPONENCIALMENT MÉS INEFICIENT RESPECTE EL NÚMERO DE VISITES

  • GRANS PANDEMIES PODEN AFECTAR SOBRETOT AL GRUP DE CLIENTS I AIXO POT PROVOCAR QUE FINS I TOT ELS SITES EFICIENTS TINGUIN PROBLEMES PER SOBREVIURE !



Corol.lari:
SURVIVAL OF THE FITTEST (Només sobreviuran els més aptes)


A l’últim punt de les prediccions (GRANS PANDEMIES PODEN AFECTAR SOBRETOT AL GRUP DE CLIENTS I AIXO POT PROVOCAR QUE FINS I TOT ELS SITES EFICIENTS TINGUIN PROBLEMES PER SOBREVIURE !) deixo entreveure que els virus i worms i altres herbes que habiten l'oceà d'internet poden provocar "Extincions en massa" de clients, provocant greus desgavells al ecosistema.

Això, si Deu vol (es un dir, no hi crec en Deu), ho tractaré en un altre POST.

Generational Digital Divide

Avui he pensat sobre un concepte nou (o com a mínim jo pensava que era nou) l'he titulat el "Generational Digital Divide" o "La brecha digital generacional" o "La fractura digital generacional".

El nom ja ho diu tot (o no :) be, es tracta de les dificultats de comunicació entre generacions a l'era digital.

Esta clar que els problemes de comunicació generacionals sempre han existit, pero es clar, s'aguditzan amb el desconeixement de les noves tecnologies per part de la gent més gran.

Atencio, no m'entengueu malament, no es que la gent gran no ho intenti, simplement es que no poden seguir el ritme.

Per exemple, jo tinc 31 anys i considero que no estic 100% desfasat, pero mireu qualsevol nano de 15 anys i veureu que vull dir. Escriuen SMSs a una velocitat de vertigen i estan tot el dia xatejant pel messenger, segurament ja tenen l'Skype per parlar a n-bandes i tenen una web-cam per fer video-xat.

Aixo es un gran "generational digital divide" pels seus pares, que deuen estar als 40 aproximadament.

Tambe passa amb la generació superior, als meus pares ja els hi puc enviar SMSs, que si vull estar segur que han captat el missatge, mes val que els truqui. Tampoc tenen email, aixi que la comunicació es complica encara més.

De fet no poden ni conceptualitzar gaire bé en que treballo ja que no dispossen ni d'ordinador i molt menys de conexió a internet.

Bé, només es un concepte, pero crec que s'han de fomentar iniciatives per apropar la xarxa i les noves tecnologies a la gent gran, aixi com a la gent de la nostre generació que poc a poc anirem perdent el tren !

Per cert, estic escoltant "Bailey's Walk" de Pixies, preparant-me pel concert del divendres.

20040524

startup_sequence

Primer em presento, soc informatic i de Barcelona. Visc al bonic barri del Poblenou també conegut com 22@

Avui ha estat un dia tranquilet, he quedat a dinar amb l'Enric a un Vietnamita prop de la feina i em parlat de tot una mica, per supossat del concert de Pixies, que els dos estem esperant amb delit.

A ultima hora ens hem comprat un sofa força car i aixi aixequem l'economia amb lo que m'ha tornat hisenda :)