20040917

Diferents mitjans, diferents insults

Des de fa uns dies porto pensant, com son de diferents les maneres de mostrar emprenyament a traves de diferents mitjans de comunicació.

M'explico, perquè m'entengueu, el màxim insult per telèfon, es que et pengin !

Cada mitja, té els seus insults, i és curiós com cultural i socialment els associem, de manera abstracta com a tals.

Si un observador extern a la tribu occidental, un Malinowski, observes el nostre comportament, potser podria deduir que penjar el telèfon té connotacions negatives. Però associaria un emoticó com >:( com un senyal de malestar? suposo que no.

El que vull dir, es que els chats i els instant messengers han "creat" algunes formes noves d'insult. Els emoticons han estat heretats del email però els IMs els han millorat i popularitzat. En canvi els IMs tenen mecanismes més "forts" per enfadar-se amb algú.


  • Grau 1 .- Emoticons de caretes enfadades i expressar per escrit el malestar

  • Grau 2 .- Warning al usuari, així el nostre interlocutor sap que no estem oberts a conversar amb ell, aquest warning es manté entre sessions, per tant es equivalent a un altre clàssic "No agafar el telèfon mòbil a algú si no estem d'humor"

  • Grau 3 .- Banning del usuari, directament no acceptar comunicacions d'algú, aquesta es la solució més radical, normalment la gent capta el missatge abans. Aquesta solució només es aplicable/recomanable per eliminar usuaris/psicòpates o tele-venedors (que de moment no han atacat aquest mitja)



Un altre manera, més impulsiva, de mostrar "cabreig" en un IM és desconnectar del sistema, una opció similar a la de penjar el telèfon. Encara que si ho penses racionalment és més semblant a desendollar el telèfon, ja que estàs tallant qualsevol futura comunicació, no només la conversa en curs.

Es curiós com es poden establir metàfores entre mitjans de comunicació tant dispars com un chat i el telèfon. Inconscientment el nostre cervell abstrau els conceptes que s'expliquen a teoria de la comunicació i a la semiòtica.

Establir canal de comunicació, codificar, descodificar, tots els mitjans, moderns o antics, immediats o amb molt delay (com el snail mail) tots tenen aquests conceptes dins seu.

Es pot teoritzar molt sobre aquest tema, però jo només tinc el temps que dura el meu trajecte d'autobús.

Només dues coses:

1.- Recordar que la telefonia mòbil ens ha "robat" l'acte de penjar el telèfon emprenyats, es pot penjar però no amb aquella mala llet, ja m'enteneu.

2.- El Vicent Partal m'entrevistarà al seu nou "Internauta" de Catalunya Ràdio, el diumenge a la matinada, per parlar de relatsencatala.com i el premi Lletra que ens van concedir el dia 9 del 9. Us convido a sentir-ho.

Friky-Salutacions

1 comentario:

Anónimo dijo...

Referent a l'entrevista a catradio, en aquestes hores tant intempestives.... el que sí que intentaré serà baixar l'àudio de la web, tot i que encara estic esperant l'audio de la setmana passada en l'entrevista de XCaballé.... no sé a quin pas penjen els àudios a la web!

Andreu (//Eines)