20040525

Survival of the fittest

No soc el primer que ha pensat en Internet com una metàfora del món biològic, sobretot quan es parla de virus, worms i altres fenòmens d'aquest entorn on ens movem.

De totes maneres vull donar un nou enfoc, de més alt nivell i que pot ser vàlid.

Espero enriquir la idea amb algun comentari sagaç.

Imaginem internet com un gran oceà.

Els grans servidors de les empreses i governs estarien al sostre de la cadena alimentaria, per tant els podríem equiparar amb taurons.

Per exemple, Amazon, Google, Yahoo, Hotmail, etc. son els taurons mes grans de tots, amb un munt de petits taurons i peixos mes petits que representarien la resta dels servidors del mon (fa poc vam arribar als 50 milions de sites).

D'aquests taurons i peixos n'hi ha una categorització per grups, si tenim en conte el Software que esta corrent.

Tal com a la natura existeixen mamífers, aus, protozous, etc. Al món d'Internet, pel que fa als servidors, només hi han a data d'avui 3 grans grups:


 • Apache - 67% del mercat

 • Microsoft IIS - 21%

 • Sun One - 3%Més informació a: NetCraft

S'agraeixen comentaris sobre els percentatges del món animal.

Per tant tenim que després d'un període evolutiu molt accelerat, contem a partir del any 1995, per tant 10 anys, hi ha hagut una tria i per tant una evolució dels diferents softwares que fan córrer internet.

Per exemple veiem que a l'any 1995 el servidor NCSA copava més del 50% del mercat i en canvi Apache ni tant sols existia.

En canvi al any 1999 podem dir que el NCSA pràcticament s'havia extingit del oceà d'internet.

Per seguir amb la metàfora biològica, podem dir que els diferents grups (Apache, IIS, SunONE) gràcies a la seva capacitat d'adaptació provoquen que les espècies i els individus que es troben sota aquesta categoria.

Així com per exemple els mamífers es van mostrar més adaptables que els rèptils a una de les extincions massives a la terra, el software Apache (en principi) fa que les espècies, subspècies i individus que l’utilitzen tinguin avantatges sobre les altres categories.

Evidentment, això es així avui, però demà ningú sap que pot passar, des d’extincions en massa a pujades espectaculars de nous servidors amb una nova "killer app".

Si baixem una mica de nivell, podríem assimilar les espècies biològiques al software que s’està corrent darrera el servidor web.

Per exemple:

 • PHP

 • J2EE

 • .Neti en combinacions múltiples amb alguna base de dades:


 • Oracle

 • MySQL

 • PostgreSQL

 • SQLServerAixí tenim un munt de espècies, cada una d'elles amb més o menys individus al món dels servidors d'internet.

Per exemple, els individus del grup IIS i en concret espècies o subspècies amb SQLServer sovint són afectats per grans pandemies provocades per virus o worms, dels que no cal buscar cap metàfora biològica, perquè el seu nom ja l'indica.

Desprès tenim el món dels clients de sobretaula, evidentment aquí hi ha una distinció clara per Sistema Operatiu.

Els grups més grans són:

 • Microsoft Windows

 • MacOS

 • LinuxAquests grups proveeixen d'aliment als grans servidors, diguem que nosaltres, els usuaris som els seitons o (sent més realistes, el plàncton) del oceà d'internet.

Així, totes les nostres interaccions amb grans servidors son provisions d'aliment per aquests.

Per exemple quan algú es connecta al correu de yahoo, el PC del client es un seitó devorat pel servidor de yahoo que pertany al grup de Apaches i que pertany a una espècie que corre NetAppliance i Base de dades Oracle.

Aquí hi han unes petites incoherències del model-metàfora que estic tractant:

 • Els animals no moren i poden proporcionar aliment a un número il.limitat d'altres individus

 • L'energia requerida per un servidor per respondre una petició d'un client és alta i el profit que en treu (en molts casos es baix o nul)Donada la segona incoherència es fàcil fer alguna petita predicció:


 • ELS SITES QUE NO SIGUIN EFICIENTS ENERGÉTICAMENT PODEN DESAPAREIXER EN LA LLARGA MARXA

 • L'INCREMENT DE VISITES A LLOCS INEFICIENTS ENERGETICAMENT NOMÉS PROVOCARÀN L'ACCELERACIÓ EN LA DESAPARICIÓ DEL SITE, JA QUE AQUEST ES EXPONENCIALMENT MÉS INEFICIENT RESPECTE EL NÚMERO DE VISITES

 • GRANS PANDEMIES PODEN AFECTAR SOBRETOT AL GRUP DE CLIENTS I AIXO POT PROVOCAR QUE FINS I TOT ELS SITES EFICIENTS TINGUIN PROBLEMES PER SOBREVIURE !Corol.lari:
SURVIVAL OF THE FITTEST (Només sobreviuran els més aptes)


A l’últim punt de les prediccions (GRANS PANDEMIES PODEN AFECTAR SOBRETOT AL GRUP DE CLIENTS I AIXO POT PROVOCAR QUE FINS I TOT ELS SITES EFICIENTS TINGUIN PROBLEMES PER SOBREVIURE !) deixo entreveure que els virus i worms i altres herbes que habiten l'oceà d'internet poden provocar "Extincions en massa" de clients, provocant greus desgavells al ecosistema.

Això, si Deu vol (es un dir, no hi crec en Deu), ho tractaré en un altre POST.

1 comentario:

carles dijo...

Agustí, jo treballo en una piscifactoria, una piscifactoria on cada dia som més i més treballadors. El ritme de treball és fort, hi ha un molt bon ambient de treball, i sobretot hi ha una forta cooperació entre colegues. Aquí, els que treballem som de totes bandes, venim de totes les direccions de l'oceà proporcionant la nostra experiència i enriquint la piscifactoria cadascú amb el seu granet de sorra (és que és el nostre secret, però ja pots escampar, que tothom hi és benvingut a col·laborar amb nosaltres).

Tot això per a qué?? perquè estem creant, de fet ja el tenim bastant crescudet, un peix (un seitó i a la vegada tauró) que sigui el millor de tots. I com em puc atrevir a dir, i inclús assegurar, que será el millor peix de tots??? precisament, per la teva conclusió i el teu corolari: SURVIVAL OF THE FITTEST. El nostre peix, s'adapta a tots els canvis i evoluciona de manera vertiginosa. A la mínima entren nous empleats que aporten la última, i això permet actualitzar la nostra cria amb resultats excepcionals.

Per nombre de treballadors, ja hem superat a la piscifactoria del costat, que sembla que s'han estancat. Tot i això, encara tenen més clients que compren els seus peixos, i no ho entenc perqué cada cop estan més afectats per tot aquell tipus de pandèmies, virus i worms (que espero que ens deleitis en el teu següent relat). Però saps qué?? ENS TENEN POR!!!! han enviat tots els seus taurons, balenes, ens amenaçat amb arpons, verí i xarxes pesqueres, però nosaltres seguim forts, i sobretot seguim avançant amb el nostre peix, que creix, creix, i creeeeeeeeeeix!!!

Qué com és el nostre peix??? tots els coneixeu, i viu a l'Antàrtida... que no és un peix??? bé, ja ho discutirem un altre dia...

Carles.